Isaak


Mina barn ar verkligen fantastiska och var och en har dom sina sma egenheter som jag aldrig kommer att glomma.
Men det finns en pojke: Atta Isaak number 2. Han kom till barnhemmet tillsammans med sin tvillingbror (number1) som de tva forsta 2006. Innan dess bodde han i elfenbenskusten tillsammans med sin familj men nar deras pappa dog och deras mamma var sjuk flyttade dom till Ghana och Banko ihop med sin mormor, nar aven hon dog flyttade dom alltsa in pa barnhemmet 2006.

Isaak ar 13 ar och han ar den som verkligen tanker pa sitt tidigare liv. Ibland gar han verkligen in i sig sjalv och jag onskar att jag kunde radda honom fran alla hans morka tankar!
Han pratar mycket om sin mamma hemma i elfenbenskusten. Senast igar berattade han att snart ar han gammal nog att resa tillbaka och halsa pa henne. Och han har mal i livet att fa ett bra arbete sa att han ska kunna ta hand om sin mamma sa smaningom. Jag har sett breven han skickar till henne..

Det ingen av tvillingarna vet ar att deras mamma ar dod. Hon dog i samma veva som dom flyttade till Banko och det kanns sa fruktansvart att dom inte vet om det! Jag vet inte varfor ingen berattat det for dom? Det lattaste hade val varit att beratta det pa en gang, latit dom ta smallen da. Nu lever dom pa hoppet av att snart fa traffa henne igen och det gor verkligen ont i hjartat att sitta dar och lyssna nar han pratar om sin mamma.. som han ska ta hand om nar han blir stor. Men som ar dod. Det kommer bli fruktansvart nar dom far veta det, och det kanns sa hemskt att jag vet men inte dom.

For nagra dagar sen satt jag ute och skrev i min dagbok, Isaak kom fram till mig och vi borjade prata om dagboken.. varfor jag skrev den.. jag berattade hur bra den var for alla mina tankar. Imorse innan jag akte till Effiduase kom han och gav mig ett brev. Det ar ett brev jag kommer spara for resten av livet! I det bad han mig att kopa honom en dagbok for hans tankar. Det har jag gjort nu. Och det ar nagot jag med gladje kommer ge honom nar jag kommer hem idag. Jag tror att den dagboken kommer gora honom sa mycket nytta! Han har sa mycket tankar och funderingar.. Alskade lilla Isaak. Jag hoppas att det kommer latta lite for honom nar han far satta ord pa det han tanker.

Han ar helt oslagbar!



onda andar, julklappar, intriger, gatuforsaljare..

Den gagna veckan i korthet:

Pengar/begravning/Intriger: Bara timmar efter att Mensah Oberta dog i lordags holls hennes begravning. Tidigare trodde jag att man holl begravningen 1-2 dagar efter ett barns bortgang for att man sa fort som mojligt ville lamna over barnet till Gud. Det tyckte jag lat fint. Men nu har jag fatt veta att aven det har handlar om pengar. Eller rattare sagt: avsaknaden av pengar. Nar en vuxen manniska dor vantar man ca 2 veckor med begravning for att alla ska hinna resa dit och man ska hinna organisera det ordentligt. Det laggs valdigt mycket pengar pa en san begravning. Dom pengarna vill man inte lagga pa ett barn. Det kostar ocksa att ha den dode pa ett barhus och det vill man ocksa undvika. Darfor begravs barnet med en gang, utan att behova lagga nagra pengar.
Pa eftermiddagen i lordags promenerade jag och Ronja tillsammans med varan papa Adjei genom byn pavag till Obertas familj. Min papa hade tidigare samma morgon predikat i kyrkan om hur viktigt det var att man holl sams, var god, inte stallte till nagot brak. Overhuvudtaget ar han en man som lever sa fridfullt det bara ar mojligt. Tro om jag blev chockad nar ett ruskigt brak brot ut mellan honom och en annan man! Jag forstod ingenting eftersom dom skrev pa Twi men dom var riktigt osams, puttades och skrek. Folk forsokte ga emellan men det bara fortsatte.
Vi gick darifran och lamnade Adjei at sitt brak, det kanske var dumt men vi ville inte missa begravningen.
Den har fighten ledde iallafall till sjukhusbesok och polisanmalan - min lilla lugna indiepapa!

Men om det anda hade slutat dar!

Kofi, aldsta sonen, hade fatt nys om braket och sprungit till undsattning. Med en sten hade han slagit den andra mannen och det hade blivit kaos!

Nar det blivit morkt fick vi besok pa barnhemmet. Jag forstod ingenting men vipps hade Adjei slangt sig over muren och ut i morkret pa farmen och sa var han borta. De andra vuxna sprang mot utgangen, folk skrek och forde ovasen. Alla barnen skrek och grat. Det var riktigt kaos och ingen kunde beratta vad det handlade om.

Jag fick in alla barnen i huset och sen stangde vi in oss pa mitt och Ronjas rum allihopa. Utanfor lat det som ett 3e varldskrig och barnen var sa radda. Ronja grat. Jag forsokte halla mig lugn - forsokte tanka ut vad jag skulle gora med barnen om braket flyttade sig in i huset. Stamningen var hemsk! Och det blev inte battre nar Kofi rusade genom huset med en stor trapak.
Barnen somnade livradda i var sang den natten. Helt vettskramda!
Efter incidenten i byn med Adjei och Kofi hade mannen de brakat med tagit med sin bror och tva andra vanner hade rest dit fran Kumasi for att ge igen. Det var kniv det var pak. Det var kaos.
Nu ar det polisutredning och en hel karusell har snurrat igang. Ska bli spannande att se hur sant gar till.. Men den dar natten var hemsk!! Jag ville bara halla om varenda unge! Sa hemskt att dom ska behova uppleva sana dar brak!

onda andar: Mycket har handlar om andevasen och min papi pratar ofta om onda andar. Nar jag lag pa sjukhuset reste Ronja ivag till sjo over helgen ihop med nagra andra volontarer. Da hade Adjei en lang genomgang med henne om den sjon. Hon fick inte under nagra som helst omstandigheter bada! Och det var inte parasiterna han syftade pa utan det var andarna det handlade om.
Tydligen  trodde manniskorna som bor dar omkring valdigt starkt pa andarna i sjon och om nagon ar pa vag att drunkna dar forsoker dom inte radda personen for det skulle upprora andarna. Och ju fler manniskor som drunknar, desto lugnare blir andarna. Ronja badade inte.
Vi har ocksa en flod i varan by (back, pol) varje mandagskvall fylls alla tunnar pa garden upp sa att vi ska ha tillrackligt med vatten till nasta dag. For pa tisdagar ror man namligen inte flodvattnet. Floden ar dopt efter veckodagen Tisdag och ingen trotsar dess andar och ror vattnet den dagen. Man ater heller inte fisk fran den floden.. de som har gjort det har svullnat upp till dubbel storlek. Det har papi berattat.

julklappar: jag kan inte lata bli att ga i julklappstankar! Nar jag kommer hem till sverige igen ar det mitt i julmyset och jag ser verkligen fram emot det. Da ligger snon forhoppningsvis och den riktiga vintern har tagit fart.
Men nar jag promenerar runt pa marknader har i den 40gradiga hettan kan jag inte lata bli att tanka pa vad roligt det vore att ge det.. eller det... eller det.. Det ar verkligen bara smasaker men som jag verkligen forknippar med min tid har sa det ska bli sa roligt att plocka med sig nagot hem! Det blir inga dyra och flashiga julklappar i ar men jag har iallfall en kansla forknippad med var och en av dom. Jag hoppas kunna formedla lite av det till er!

gatuforsaljare: i staderna har ar det helt galet! Trafiken ar sinnessjuk, jag ar alltid livradd nar jag vistas i den men mitt i allt kaos, alla avgaser och i solens stekande hetta sa gar det runt gatuforsaljare. Inte pa vagkanten, utan mitt i vagen. Mitt i korfaltet. Dom bar allt pa huvudet och det ar bara att veva ner rutan sa kan du kopa allt fran bullar till diskmedel, bocker, klader, skor, mat! Allt saljer dom. Mitt i allt kaos.

fruktfarmer: i byn ar vi nastan helt sjalvforsorjande. Allt finns, och har man det inte pa sin egen gard sa byter man det till sig fran grannen. Det jag alskar mest ar alla fruktfarmer! Det ar stora skogar dar man bara kan promenera runt och plocka sina egna apelsiner, mandariner, bananer, applen, annanas, och all inhemsk frukt. MMMM. Smaken pa frukten gar inte pa nagot satt att jamfora med smaken pa det man koper hemma i Sverige. Sa solmoget, sa gott!
Det ar nagot jag verkligen kommer sakna. Nar jag hade en urinvagsinfektion sa behovde jag nagot surt att dricka for att forsoka bli av med bakterierna. Da knatade jag bara ut i farmen och plockade mina citroner. Sa underbart! :)

idrott: for nagra dagar sen nar jag satt och jobbade i biblioteket sa stormade en hel klass in och skulle ha idrott. I biblioteket! Vips hade dom arrangerat om borden och var i full gang med att ha pingisturnering. Men har ar det inga pingisbord och riktiga material som galler! Nej dom anvande det vanliga bordet, la over en planka som nat, hade hemmasnickrade racketar och en boll gjord av en deokula.
Jag satt med stora ogon och bara tittade!

ringworm: Ronja har fatt parasiter! Det borjade med en ring pa laret.. som vaxte.. sen pluppade det upp i ansiktet.. och sen ytterligare en i ansiktet.. och nu vet vi vad det ar. Det heter ringworm, sa ringmask?! Det ar iallafall parasiter under huden och jatteackligt! Hon har kopt sig en kram idag sa jag hoppas att det forsvinner snart.. det smittar tydligen latt och vi delar sang sa det star val inte pa foren dom har klattrat over pa mig.
Barnen har nagot som liknar ronjas ringar. men dom sager att det ar nagot annat, nagon barnsjukdom. Men jag tror allt att det ar samma. vart skulle ronja annars ha fatt det ifran? Snuskigt ar det iallafall.


En liten uppdatering!


hjalp mig att hjalpa!

Jag skulle vilja be om eran hjalp.

Men tankte forst skriva om min lordag:
Det borjade redan pa morgonen nar jag och Ronja stod och borstade tanderna ute pa garden. Helt plotsligt kommer nagra vuxna springande med en flicka pa ryggen.
Vi bor precis vid byns sjukstuga och det var dit dom var pavag med henne. Hon var helt lelos och man sag direkt att det var allvar.
Ronja gick nara men jag holl mig lite langre ifran men flickan var medvetslos och jag forstar inte varfor man tar henne till sjukstugan. Dom kan inte gora nagonting dar. Men efter en stund kom en taxi och dom akte ivag till sjukhuset i Effiduase. En av skoterskorna berattade att flickan hade haft malaria men att det overgatt till nagot pa a- jag vet inte vad det heter men det har i allafall med kroppens roda blodkroppar att gora. Malariaparasiterna slar ut dom och nar den andra sjukdomen tagit over ar kroppen nastan tomd pa det roda i blodet?!
Familjen hade hallt flickan, som heter Mensah Oberta och gar i min vardsysters klass (motsvarande 9an), hemma eftersom dom inte hade nagon sjukforsakring och darfor inte hade rad att ta henne till lakare...
Dom hade bett for henne, fastat, gjort allt dom bara kunnat. Men inte tagit henne till sjukhus. Far man medicin mot malaria tar det 3 dagar sen ska man vara pa battringsvagen igen. Far man hjalp ar det en sa valdigt latt sjukdom.

Hon fick inte den hjalpen. Hon var dod innan de kom fram till Effiduase.


Sa fruktansvart nar det hade varit sa latt att undvika!

Veckan innan jag kom till Banko dog en annan flicka pa skolan, for 3 veckor sen begravde vi flicka nummer tva och i lordags den tredje.

Och det ar sa pinsamt latt att undvika! Mina tarar forsar nu for jag ar sa arg!! Jag ar sa arg over att pengarna pa varan jord ar sa fruktansvart orattvist utdelade!!
Foraldrar har maste lata sina barn do for att dom inte har rad att ta dom till sjukhus! Pengarna det handlar om ar inte ens en svensk timlon!!

Det ar har jag vill att ni ska hjalpa mig! Eller inte mig, utan alla barn i min by som ar utan sjukforsakring men som fortfarande kan ges en chans att overleva nar (har skriver jag inte ens om) dom blir sjuka!

Jag ska forsoka forklara hur det gar till med sjukforsakring har:

Sen ett par ar tillbaka tacker er sjukforsakring har all sjukvard, all medicin. Man behover inte betala en krona om man bara har sitt forsakringskort. Det har kortet maste fornyas varje ar och for varje vuxen kostar det 12 cedi / ar (= ca 70 kronor for ett ar). Nar foraldrarna har den har forsakringen ingar alla deras barn under 18 ar. Det enda kostnaden for barnen ar 2cedi (12 kronor) for sjalva kortet och fotograferingen. Plus resan for att ordna det men det galler inte manga kronor.

Som ni ser ar det egentligen inga pengar det handlar om! Men har galler det verkligen liv eller dod. Och det ar sa valdigt manga barnfamiljer i bara min by Banko dar de inte har rad att betala den har forsakringen. Dar vill jag att vi ska hjalpas at for jag vill inte att fler barn dor nar det ar sa latt att undvika det!

Sa snalla fundera lite pa det har. Sa kommer jag att skriva igen nar jag vet hur jag ska fa pengarna fran er till mig och vidare till dessa barn.
Jag lovar er! Era pengar kommer inte ga till spillo utan vartenda ore kommer att radda liv!

Lova mig att ni funderar pa det sa hjalps vi at att radda dessa ungar!


All min karlek!


familjen

Medan min svenska familj ar och gottar sig i norra afrika den har veckan tankte jag ga in lite narmare pa min afrikanska familj!
(vissa namn skriver jag uttalet pa och inte stavningen, for den har jag ingen aning om :)

Adjei: Min pappa och en riktig stalfarbror! Men han ser ut som en liten indie och han pratar precis sa ocksa :)  Han ar valdigt annorlunda om man jamfor honom med andra man har. I byn dar vi bor ar det fortfarande ganska stor skillnad pa kvinnosysslor och mansysslor. Mannen har inte sarskild stor del i barnens uppvaxt och dom kanns over lag valdigt ointresserade av sina familjer..
Adjei hjalper till overallt! Han ar larare och har jobbat som det i Banko i 20 ar. Ar det nagon som behover honom sa staller han upp direkt! Det spelar ingen roll vad det galler: arenden, mat, pengar, radgivning, trost. Han ar dar!

Nar jag lag pa sjukhuset lamnade han inte min sida en sekund. Han gjorde att det inte kandes sa farligt att ligga pa ett sjukhus i ett helt frammande land. Han tog verkligen hand om mig! Han spolade min toalett nar jag var for svag for att gora det sjalv! :) (man maste sjalv ta en hink), han la ut pengar for mig nar jag inte hade rad, han servade mig med kex och festis, han laste tidningen for mig och bad for mig varje kvall!


Adjei ar valdigt troende och han ar aktiv i kyrkan har och haller ofta i gudstjansterna. En dag ville han fa alla barnhemsbarnen att fasta for att jag skulle bli av med min magsjuka :) haha.
Dock tar han valdigt hart pa kristendomen och gillar inte att den missbrukas. Dar har det skurit sig med hans aldsta son:

Kofi: han ar 25 ar och har flyttat hem till Banko igen efter att ha jobbat och studerat i Accra. Dar borjade han besoka puben och det ar nagot som Adjei inte accepterar.
Jag forstar att Kofi ar uttrakad i varan by. Han ser hemskt olycklig ut och har verkligen ingenting att gora. Nagot nytt jobb eller flytt verkar han inte ha pa gang. Sa har gar ut och dricker sig full istallet.
Visst, han ar 25 ar sa det ar saklart upp till honom. Men han har 5 yngre syskon och 15 foraldralosa barn som ser upp till honom. Och da han missbrukar det genom att gang pa gang komma hem dyngfull tycker jag inte att det ar OK! For det ar verkligen inte sa att han smyger in pa sitt rum om kvallarna nar han kommit hem fran krogen. Nej han kan komma hemkrypandes redlos klockan 11 pa formiddagen! Flera ganger i veckan ranglar han in vid 17.30 tiden da vi ater middag. Ni ska hora braken som bryter ut mellan honom och Adjei! Det ar fruktansvart hur dom skriker och brakar. Jag ar sa ledsen over att barnen maste hora det. Men jag tycker det ar sa respektlost av Kofi att bete sig som han gor. till 90% tror jag att det ar enbart for att provocera sin pappa. Vilket han lyckas med!
Adjei har t o m latit arrestera Kofi vid ett par tillfallen, da kommer polisen och plockar upp honom och han far spendera en natt i fangelset. (vilket verkligen inte ar nagot hemtrevligt litet rum).

Pa tal om fangelse hamnar ganska manga unga man i varan by dar.
Det ar namligen inte helt ovanligt att pojkar och flickor har sexuella kontakter har. Men det slutar inte dar. Kondomer ar verkligen ingenting det finns overflod av! Jag har nog faktiskt inte sett det saljas nagonstans an! Men summan av kardemumman blir ofta en gravid alldeles for ung tjej. Da ser flickans familj till att satta pojken i fangelse och dar far han sitta tills familjerna har gjort upp om hur dom ska losa problemet, hur pojkens familj ska ersatta flickans familj osv. Pojkens familj far lov att hamta ut honom men ofta later dom honom sitta dar for att lara honom en laxa.
Abort har ar olagligt sa det ar ocksa en anledning till att manga pojkar hamnar i fangelse har: Pojken har hjalpt en flicka han gjort gravid att gora en illegal abort och da satter hennes familj honom i fangelse.


Fostina: Ar min monstermama! Jag forstar inte hur hon orkar.. hon har 6 egna barn och 15 extrabarn! (fostina och adjei star registrerade som alla barnens foraldrar). Hon har alltid fullt upp och jag har nog aldrig sett henne stanga in sig pa sitt rum for lite egentid. For nagon san tid finns inte! Och det ar inget jobb hon kan ta semester fran, hon ar mamma at 21 ungar dygnet runt, varje dag, hela aret. Hon ar enastaende!
Men som hon sliter i koket!
Har ater man inte smorgas till frukost eller nagon lattare liten lunch. Nej har ar det lagad mat varje mal! Tank att laga det till 30 personer 3 ganger om dagen, varje dag i veckan! Och har gar det inte att fuska som hemma, har maste allt goras fran grunden. Plockas och malas! Inga genvagar.
Jag ar sa imponerad av denna kvinnan.. ofattbart hur hon orkar ha ett leende pa lapparna samtidigt som hon sliter i koket och 20 personer vill ha hennes uppmarksamhet sammtidigt.

Oberfi, Jaw och Ditchi: 16, 19 och 21 ar gamla. Alla gar i skolan och tva bor borta pa veckorna. Adjei ar hemskt nog valdigt tydlig om vad han tycker om sina barn. Han har rangordnat dom infor oss: Oberfi och Jaw ar bra och smarta! Kofi ar medelmatta och Ditchi ar langt under medel. Jattehemskt!
Men alla 3 gar iallafall i skola pa olika stallen och alla tre ar valdigt trevliga! Oberfi bor i Cape Coast och visade oss runt pa hans enorma college! Det var som en stor stad! Helt enormt: med bara studenter! Jattehaftigt att fa se!
Jaw ar liksom Adjei valdigt troende.

Margret: 14 ar och bor hemma. Jag har inte riktigt fatt nagot grepp om henne men det kanns inte som att hon kan prata om sina tonarsproblem hemma.. om dom nu skulle finnas! Det kanns egentligen inte som att nagon kan prata om nagot personligt i vart hus.. det kanns som att man mest ska halla sig lite pa sin kant.
Hon ar iallafall jattegullig men vi har inte pratat mycket med varandra. Hennes vanner har dock borjat bli gravida, men hon intygar att hon vill vanta med det, utbilda sig och komma bort fran Banko

Anja och Jolland: 7 och 2 ar. Anja ar den i huset som verkar mest radd for att skita ner sig.. jag har aldrig sett henne med en flack pa kladerna :) Hon haller sig lite utanfor barnen och observerar mer kanns det som. Hon ar sa vacker!
Jolland ar en liten skitunge! Han har lart sig att grina sig till allt han vill ha. Jag hoppas vi ska kunna fa lite fason pa honom innan vi aker harifran :)


Lite om familjen alltsa! :)


Cape Coast

Den har veckan har jag spenderat pa en sandstrand! Och jag maste saga att jag faktiskt var vard varenda minut av den avkopplingen!
Det blev manga nypressade juicer, melonklyftor och grillad mat! Himelskt gott! Manga timmar liggandes i stranden med ett leende pa lapparna och havets sus i oronen. Helt underbart!
I mandags akte vi in till Kumasi for att boka en bussbiljett med STC. Det ar nog det enda foretaget jag litar pa har. Iallafall nar det galler att transportera sig sjalv. Deras bussar kommer nar dom ska och aker nar dom ska. Iallafall ungefar. Man far rakna med ett par timmars forsening men man kan iallafall vara saker pa att bussen inte redan gatt eller att den inte kommer ga alls.
For sa ar resten har! Man vagar verkligen inte lita pa nagonting och man maste planera noga om man vill ta sig nagonstans. Allt har ar african time! Vilket innebar att klockan ar helt obetydlig! Visst har det sin charm, men nar man ska resa nagonstans ar det ratt skont att veta att det faktiskt kommer komma en buss. Det gor det inte alltid.
Man maste alltid resa dagen innan for att vara pa den sakra sidan. Sa nar det ar dags for min hemresa den 19e december kl 20.00  maste jag lamna byn innan kl 06.00 den 18e. Och da har jag ca 23 mil till flygplatsen :)

Vi hade alltsa satt sikte pa Cape Coast den har veckan! Det ar 4 timmars resa fran Kumasi och var vart ett besok! Vi ska aka tillbaka tid den sista veckan och besoka naturreseravat och lite andra sevardheter. Darfor tog vi verkligen bara en slappvecka nu! Ett slottsbesok hann vi dock med!
Det var valdigt intressant att fa se Cape Cost Castle; ett fort engelsmannen holl till i da de hade makten over Ghana (vilket ar anledningen till att vi klarar oss med engelskan har!). Till fortet togs mangder av afrikaner som skulle skeppas vidare till b.la Amerika som slavar. Vi besokte kallarrummen dar de holls inlasta i vantan pa att batarna skulle komma och hamta dom. Det var sma rum med sma gluggar som skulle fungera som "ventilation", dar holls dom i upp till tva manader utan att slappas ut en enda gang, i de sma rummen kunde det vara flera hundra manniskor och dom fick inte tvatta sig, de gjorde sina behov pa golven, de fick slass om maten och 30% av dom dog dar nere, och fick lange ligga kvar doda.
Jag riktigt kunde kanna lukten nar jag gick runt dar nere! Fruktansvart men faschinerande!

Nar vi gick av bussen hade vi inte en aning om vart vi skulle. Sa vi fick helt enkelt be en taxichauffor kora oss nagonstans dar vi kunde bo: Bra men billigt och nara havet!

Vi tankte borja med en natt dar och sen byta guesthouse nar vi orienterat oss lite battre. Men vi bestamde oss for att stanna. Havet var precis utanfor dorren och alldeles lagomt!


Tyvarr verkar manniskorna har inte forsta vilken guldgruva deras kustremsa ar! Dom skulle kunna tjanta multum pa de dar milen av sandstrand som dom har. Men istallet anvander dom storre delen av den som soptipp. Det var riktigt trist att se! All fin sand, alla palmer. Allting forstordes av hogarna av sopor och smuts.

Men vi tog en taxi och hittade en strandbit som dom anda tagit vara pa. Den lag precis vid slottet och det fanns en strandrestaurang och dar spenderade vi vara dagar. Vattnet var rent, fint och inte ens avsvalkande! :)


Lite priser:


Bussresa med STC Kumasi- Cape Coast: 45 kr
Boende vid havet/natt/person: 45 kr
Varm maltid: 30 kr

Jag gillade verkligen Cape Coast. Alldeles lagomt stor stad. Vill man koppla av vid havet gar det jattebra bara man hittar bort fran soptipparna :) C C ar battre an Accra. Mycket sevardheter om man tar sig tid till det! :)
I december aker vi tillbaka!


Fet och blek i Afrika


Idag fick ni mig att borja grata! Sa har sitter jag, pa ett svettigt internetcafe’ i ett annu svettigare Kumasi och tararna bara forsar! Men jag grater for att mig gor mig sa glad! Jag alskar att lasa det ni skriver och det ar hela nojet med att krangla sig in till en dator. Jag alskar att beratta for er hur jag har det. Men det ar att fa lasa det ni skriver, att fa lasa era ord som gor det vart alla hissnande taxiresor! Era ord som verkligen gar ratt in i hjartat och ger mig sa mycket styrka och karlek att jag kan ge det vidare till varenda unge har! Ni inspirerar mig! Ni underbara manniskor oser over mig sa mycket vilja och mod! Tack, TACK! Ni ar helt oslagbara!!

 

 

Jag vet att ni vill lasa om min afrikan-mamas mat! Och tro mig; Den vill jag verkligen beratta om! Men jag vill gora det med bilder sa att ni far se ordentligt. Men nu ar jag pavag ner till havet for nagra dagar, men nar jag ar hemma igen ska ni fa bild och text! :)

Men jag kan beratta for er att min mamas mat nog kommer satta sina spar!
Har i Ghana ar det verkligen fint att vara stor! Ju storre desto battre! De felsta kvinnorna vill bli en big black mama! Det har for dom aven vidare pa sina volontarer! Kan ni tanka er nagot battre an att kunna visa att ni lyckats goda upp en vasterlandsk person? Det ar status det!
Nar det blev dags for forsta maltiden i mitt hem blev jag alldeles chockad av storleken pa portionen! Den var enorm!! Men hur skulle man kunna ga upp i vikt om man inte sjalv vill det? Man ater val bara det man vill ha och kan?
Forsta tiden at jag inte mycket alls, var riktigt pinsamt nar jag lamnade tallriken och den sag orord ut (tack och lov slangde sig min familj over resterna). Men sen pa nagot mystiskt satt sa borjade jag lamna mindre.. mindre.. och mindre.. Och nu ar min tallrik sopren nar jag atit klart! Jag ater upp allt! Och det ar mat for en hel arme'!
Jag lovar er! Jag kommer lamna Ghana med nagot mjukare konturer! Men det ar det vart! Maten ar underbar och jag skulle aldrig kunna sluta ata innan jag kande mig nojd. Sa jag bjuder pa det! Jag kommer lata dom visa upp sin overgodda volontar! :)
Men barnen har tycker redan att jag ar enorm! Jag trodde ALDRIG att jag med mina 52kilo skulle klassas som fet. Men jag lovar! Det ar inte bara en eller tva ganger det slinker ut ett "Fat lady!" "Oh! your legs are huuuge!" "Your but is so big!" "you are SO BIG!!" Men da undrar jag pa ett satt vad det ar dom jamfor med egentligen? For kvinnorna har ar verkligen stora! Och jag ar INte stor! :) Det kanske ar mitt vita skinn som gor att mina ben framhavs mer? Inte vet jag :)
Men vit ar jag fortfarande! Sa ni kommer tydligen fa hem mig bade fet och blek! ;)
Solen ar galet stark har, och jag vagar inte ga ut utan spf50. Solen trasar sonder en blixtsnabbt! Det ar inte vart det! Dessutom ar det helteckande klader som galler.. aven om jag ibland pa helgerna fuskar och tar pa mig ett linne. Men det ar tackta axlar, tacka knan och heltackande skor som galler. Om man ska vara lydig. Och det ar man oftast!
Sa nagon lacker solbranna kommer jag heller inte bjuda er pa.
Men jag ar inte besviken! Inuti har solen fyllt mig med sa mycket energi och gladje att jag kommer kunna leva pa det hela aret!

Jag har bara tva mander kvar nu, tiden rasar forbi! Men jag kanner mig verkligen nojd med min host. Det har var verkligen vad jag ville gora och jag onskar att alla skulle fa uppleva dom kanslorna jag far uppleva har!
Jag somnar lycklig varje kvall. Jag vaknar lycklig varje morgon. Det kan inte bli battre an sa!

Men jag kanner det jag befarade: Jag vill ta med mig varenda unge hem! Jag tror att hemresedagen kommer bli det varsta, da man lamnar allt och kanske aldrig kommer komma tillbaka?? Jag hoppas verkligen jag far en till chans att gora det. Det skulle vara sa underbart att fa se hur det gatt for alla.. Hur dom har det ett par ar senare! Mina barn! :)
Jag hade velat ta ner er hit sa ni far uppleva en dag med oss har! Och ni har fortfarande 2 mander pa er om ni vill boka en stol och komma hit och halsa pa mig! :D




Men jag tankte beskriva en vanlig dag har (ja, dagarna har har ocksa sina rutiner :)

4.00 - Det ar fortfarande kolsvart men jag har valdigt svart att sova langre har. Men jag vaknar utvilad!
    Jag smyger ut fran rummet och an ar ingen annan vaken, sa jag far en liten stund for mig sjalv. Det ar underbar luft sa dags pa dagen! Jag kan sta ute pa garden och bara andas! Bara njuta!

5.00 - Barnen borjar vakna och jag brukar smyga in pa ett av barnrummen och lagga mig en stund for att prata igang dom och starta dagen. Det ar jattemysigt att ligga dar och hora deras funderingar sa tidigt pa morgonen. Sen gar vi ut och tittar pa soluppgangen. Den ar oslagbar!

5.30 - Sysslorna borjar. Huset ska stadas, garden ska stadas, vatten ska hamtas och alla mojliga saker ska bli gjorda!      Beroende pa vad barnen har for uppgift blir de klara olika snabbt, men sen ar det tandborstning och bad som galler. Det ar basta stunden pa hela dagen! :)
Da satter vi oss pa marken allihopa och tandborstningen tar verkligen tid! For alla njuter! Det ar en jattebra start pa dagen, alla ar tillsammans, varmen har inte dundrat in an, vi sitter dar och bara har det bra! Sen ar det bad. Da hamtar alla varsin hink med vatten och sen tvalar dom in sig till dom knappt syns och ropar "white! white", vilket ar lika roligt varje gang :) Jag alskar att tvala in dom och sen halla det iskalla vattnet over dom medans dom tjuter av fortjusning :)

7.30 - Vi har skickat ivag barnen till skolan och da ater vi frukost och gor oss klara. Sen ar det dags for mig och Ronja att ga ivag till skolan vi ocksa.

8.00-14.00 - Tiden i skolan kan vara underbar och jattehemsk! :) Men det ar roligt att fa prova pa att undervisa! Och det marks att barnen gillar varat satt att gora det pa. Matematik och Engelska ar det som varvas.

14.30 - Alla kommer hem och det ar dags for lunch. Sen ar det disk, tvatt och stadning som galler. Innan middagen ska borja lagas. Allting varvas med lek och mys! Men jag alskar stunden nar vi lagar mat. Aven om mama ar den som gor det stora jobbet sa ar det sa roligt att fa hjalpa till! Att fa laga mat utomhus pa kol! Eller att fa tvatta allting for hand! Det ar verkligen harligt att fa prova pa. Ingenting jag ar van vid hemma :)

18.00 - Middag, disk, laxlasning och mys mys mys! De har timmarna ar heliga och da vi oftast inte har nagon elektrisitet ligger vi i en stor hog pa golvet och sjunger sanger och pratar,skrattar, myser. Det enda som lyser upp ar en liten lykta. Jag alskar det!

21.00 - Jag sover!

Jag alskar det har! Trots att vi aldrig har el, jag inte kommer fa duscha eller se mig sjalv i en spegel pa 4 mander, att det inte bara ar att springa ivag till affaren och handla - utan att det oftast maste planeras langt i forvag eller plockas pa farmen, vadsomhelst! Jag alskar det! Jag ar sa himla glad att jag far uppleva deras liv, att dom bjuder in en som dom gor! Jag ar sa fruktansvart tacksam!! Tack for att jag ar har!!!

Bilder






Varan huvudgata





Jag och Jolland i lekrummet/allrummet/matrummet





Min vardmamma Fostina lagar mat i koket





Vara 3 minstingar/varstingar: Kofi, Prince, Jolland





Tvatt med Elisabeth och Kate




Nu hinner jag tyvarr inte lagga upp fler idag..

KRAMAR

lycka, frustration, sorg, gladje..

Att vara har ar en san kanslomassig karusell!
Darfor tankte jag dela upp det.. sa da kanske t.o.m min kara pojkvan kan orka lasa det; han kan ju namligen lasa en kansla i taget sa blir det inte sa langt ;)

Lycka: Nar vi akte fran effiduasi forra gangen tittade jag och ronja pa varandra dar vi satt bredvid varandra i taxin. Det haftigaste var att vi just da hade exakt samma kansla: Det har ar lycka! Det ar verkligen svart att beskriva det men precis dar och da kande jag mig sa galet lycklig! Jag hade en san underbar kansla inombords!
For dar satt vi: tva obrunis (som vi kallas har, barn och vuxna skriker det var man an gar; obruni! obruni! = vit manniska! vit manniska!), vi satt ihoptrycka i baksatet pa en taxi. I framsatet satt en gammal man med ett trad utstucket ur fonstret och med en tupp i knaet. Bredvid oss i baksatet satt 3-4 andra och det var sa trangt och svettigt! Fran bilradion danade det afrikansk musik pa hogsta volym, vi hoppade och studsade runt pga. alla gropar och hal i vagen. Det roda dammet fran vagen yrde in i bilen och allt var bara ett enda kaos egentligen! Men jag kande mig sa jakla nojd med livet just da!! Allt var bara sa perfekt! Att bara sitta dar i en overfull fallfardig taxibil, mitt ute i skogen pa en forfarlig vag, tillsammans med en hel hog afrikaner och en tupp. Med deras underbara musik som vibrerar i hela kroppen!! Och med varldens finaste landskap som svishar forbi utanfor fonstret! underbart! Helt underbart!!


Sorg: Vi bor i en liten by men anda ar det begravningar hela tiden. Varje lordag-sondag ar det manga, manga begravningar pa en gang. For att folk ska slippa resa sa manga ganger fram och tillbaka sa organiserar man ihop det. Sa festerna halls ihop. (ja det ar riktig fest har nar det ar begravning).
Vi fick snabbt lara oss att: skulle vi sy upp ett kladesplagg skulle det vara en begravningsdress. For det kommer bli valdigt manga sana. Ni ska se hur vackra alla har ar nar det vankas begravning eller fest. Klanningarna ar sa vackra! Och mannen ar helt underbara i sina skynken!
              Begravningarna har ar oftast valdigt intressanta att ga pa! Det ar sa mycket fart och flakt och man firar verkligen manniskan som gatt bort. Har vill man inte odsla tid pa att sorja; Sjalen har vandrat vidare och da ska man hedra personen med en stor och glad fest!
Men forra lordagen var det begravning for en av flickorna pa skolan. Hon dog sent pa fredagsskvallen i tyfoid.
Nar en aldre person har dor vantar man ca 2 veckor for att alla slaktingar ska hinna samlas. Men nar det ar ett barn vill man inte vanta. Da halls begravningen med en gang.
Och det var verkligen hemskt att se hennes familj. Dom var verkligen mitt uppe i sorgen och hade inte fatt en chans att forsta an. Hon hade bara varit dod i nagra timmar.. Och dar stod vi mitt uppe i allting!

Jag visste inte hur jag skulle uppfora mig!

Vi gick dit tillsammans med vara barn. Alla hade blivit tillsagda att ta pa sig skoluniformen och sen skulle hela skolan samlas hos flickans foraldrar. Hela byn var dar. Alla stod utanfor deras staket och barnen marcherade, spelade och sjong.
Jag och Ronja blev inbjudna att sitta tillsammans med hennes familj inne pa garden.. det kandes sa hemskt! Men dom vill verkligen att man ska fa se deras varld fran insidan! Sa pa ett satt ar jag valdigt glad for att dom tar hand om oss sa, men samtidigt kande jag mig sa himla obekvam.. jag visste inte hur jag skulle uppfora mig..
Flickans farmor och mamma gick runt runt och grat och skrek upp mot himlen. Flickan lag nerbaddad i sin sang men nar det blev dags att ga in och saga farval till henne avbojde vi tva.
Tillsammans gick sen hela byn med hennes kista till kyrkogarden dar hon sen begravdes.
Det var mycket tal, sang och musik. Men det var en sa hemsk och sorglig stamning, inte alls som de tidigare begravningarna.
Och det varsta var att barnen visste precis vad de skulle gora. Det var inte alls nagot konstigt att de skulle pa en klasskamrats begravning. Det ar sa fruktansvart :(


Frustration: Jobbet pa skolan gor mig verkligen frustrerad! Trots att det stundtals ar jatteroligt ar jag nu helt overtygad: JAG KOMMER ALDRIG ATT BLI LARARE!
Jag trodde att jag hade ett helt okej talamod. Men har har jag verkligen hittat en om punkt. Jag klarar inte av att det ar sa oorganiserat som det ar pa skolan! Och det som gor mig mest frustrerad ar ju att jag inte kan gora nagot at det, det ar bara att gilla laget men det ar det som ar varst! Jag har sa svart att bara gilla laget!
Jag alskar verkligen ungarna, vi har haft en p-5klass flera dagar (da deras larare har skitit i att dyka upp) och det har verkligen gatt jattebra.
Men vi borjar fa slut pa ideer men far ingen hjalp av huvudlarare eller rektor. Dom har valdigt svart att forsta att det ar sloseri med barnens tid att vi undervisar saker som ar helt orelevanta! Jag hjalper sa garna till! Men det ar sa svart for oss som inte har en aning om vilken niva barnen ar pa, vad det egentligen ar de jobbar med och vad de maste hinna med! Att lararen forsvinner en vecka utan att meddela ar liksom inget problem! Jag blir sa frustrerad nar dom bara skiter i sina elever. Och nar vi ber om deras planering tittar dom pa oss som att vi ar dumma i huvet?!
      I fredags grat jag ocksa infor hela skolan. Lararna tyckte inte att lagstadieeleverna hade stadat skolan sa bra som de borde (varje skoldag borjar med att barnen ska stada skolan). Sa da radades dom upp och blev slagna. Igen.
Saken ar den att dom verkligen inte bara slar till dom for att markera. Dom tar verkligen i! Dom slar gang pa gang pa gang och dom slar sa hart! Barnen skriker av smarta och dom bara slar igen.
Och dar stod vi, utanfor biblioteket och sag pa! Det gick inte. Jag klarade inte av att se det. Sa vi gick till huvudlararen och forklarade som det var: Vi vet att ni gor sa har, men i sverige gor man inte sa och vi har aldrig varit med om det forut. Det ar inte okej och vi klarar inte av att sta och titta pa. Darfor valjer vi att ga harifran och vi kommer inte att komma tillbaka idag.
Trots att jag saklart ville skrika SLUTA sa visste jag ju att det inte funkade sa. Dom gor sa har, barnen bestraffas i skolorna i Ghana. Men jag stodjer inte det, och genom att lamna skolan sa tyckte jag anda att vi visade vart vi stod och vad vi tyckte.
Men da avbrot huvudlararen alltihop. Dom slog inga fler av barnen. Sen samlades alla larare med oss i biblioteket och vi gav var sida och de gav deras. Det kandes skont att fa ventilera det. Huvuvlararen sa att det aldrig skulle handa igen, rektorn betedde sig som att han aldrig hade hort talas om att nagon blev slagen. Att det var ju olagligt! Det skulle aldrig handa igen.. Jag vet saklart att det bara ar skitsnack. Att barnen redan samma dag blev slagna i klassrummen nar de gjorde ''fel'' Men det kandes anda skont att fa ha sagt vad jag kande och beratta om hur det gick till pa skolor i Sverige. Hur avlagset det var for oss.


Avkoppling: Igar akte vi in till Kumasi for att fa lite tid for oss sjalva. Sa jag och Ronja tog in pa ett hotell for en dag :)
Det ar valdigt varmt har men man far inte bada i sjoar eller floder pga. parasiter som kan ta sig in genom sar pa kroppen. Dessutom ar det heltackande  klader som galler, sa vi var riktigt sugna pa att fa lufta magen lite! Darfor valde vi att ta en paus fran barnen och aka in till stan for att lagga oss vid en swimingpool istallet! Det var sa skont! Och det var verkligen valbehovligt med en heldag for avkoppling! Farskpressad apelsinjuice och smorgasar smakade godare an nagoinsin! Och vadret var helt perfekt! Det var molnigt sa solen stekte inte, vilket betydde att man kunde vara ute utan att branna ihjal sig. Jag anvande dock min spf50 (som vanligt) men ronja fuskade och brande sig. Sa trots en mulen dag tar verkligen solen. Det ar galet hur stark den ar. Men sa skont vi hade det! En riktig toppen dag, bara vi tva. Och forsta dagen pa evigheter som jag fatt prata svenska! Det var ocksa en skon kansla! :)


Smarta: Vi hann inte mer an hem till barnhemmet sa var den avkopplande kanslan ett minne blott. En av flickorna, Gifti, hade varit vid vattenpumpen och klamt sonder sitt finger. Och da menar jag klamt SONDER sitt finger! Det var det varsta jag har sett! Det var djupa hack och pa tre stallen hade gult fett vallt ut. Det var blatt och bojt och sa ont!!
Nar jag sa att vi maste ta henne till sjukhuset sa skrattade dom bara. ''Vad skulle det vara bra for?? Det var ju bara ett litet skrubbsar!'' Sen korde dom ner hennes hand i en hink med flodvatten (som jag inte ens tvattar handerna i for det ar sa skitigt!!). Jag blev sa arg!! Tillslut fick jag hennes sjukkort och sen akte jag och Ronja tillsammans med henne till Effiduasies sjukhus. Dar fick vi hjalp direkt (eftersom vi ar vita). Hon fick tre sprutor, och sen satte dom igang att grava i hennes finger for att slutligen sy ihop det.
Vi fick kampa for att halla henne stilla innan bedovningen varkat. Hon skrek och grat och det var valdigt jobbigt. Ronja svimmade nastan!
Jag sag hur hon vacklade till och bad om att fa ga ut. Sen blev hon staende i dorren och hon gungade fram och tillbaka och skrek ''jag hor ingenting! jag hor ingenting! det bara tjuter det tjuter!!'' sen blev hon vit, sen blev hon ljusgron och hennes lappar var helt kritvita.. det sag ut som nagon malat henne med tavelkrita. Jag var livradd for hon var sa livradd!! Det var jattehemskt men hon kom tillbaka. Dock ar jag orolig for henne for jag har sett flera ggr att hon har yrsel. Jag vet inte vad det kan vara?


Gladje: Gladje kanner jag hela tiden och jag ar sa glad over att vara har! Tiden borjar rinna ivag men samtidigt kanner jag att jag tar vara pa dagarna sa jag kanner mig inte stressad. Jag tror jag kommer vara alldeles nojd nar jag aker harifran!
Men jag har borjat dromma sa konstiga saker om er dar hemma! Nastan varje natt ar jag hemma fran afrika och traffar er alla igen i konstiga situationer! Det ar jattekul :)
Men jag ar glad for varje dag jag har har i Ghana. Och jag blir jatteglad varje gang jag laser era kommentarer! Ar jatteroligt att logga in har och lasa det ni skriver! Sa ni som ar daliga pa att kommentera far garna borja ;)

Jag saknar er dar hemma!! Njut av hosten at mig!!

Kramar fran varmen i Banko!


RSS 2.0