Cape Coast

Den har veckan har jag spenderat pa en sandstrand! Och jag maste saga att jag faktiskt var vard varenda minut av den avkopplingen!
Det blev manga nypressade juicer, melonklyftor och grillad mat! Himelskt gott! Manga timmar liggandes i stranden med ett leende pa lapparna och havets sus i oronen. Helt underbart!
I mandags akte vi in till Kumasi for att boka en bussbiljett med STC. Det ar nog det enda foretaget jag litar pa har. Iallafall nar det galler att transportera sig sjalv. Deras bussar kommer nar dom ska och aker nar dom ska. Iallafall ungefar. Man far rakna med ett par timmars forsening men man kan iallafall vara saker pa att bussen inte redan gatt eller att den inte kommer ga alls.
For sa ar resten har! Man vagar verkligen inte lita pa nagonting och man maste planera noga om man vill ta sig nagonstans. Allt har ar african time! Vilket innebar att klockan ar helt obetydlig! Visst har det sin charm, men nar man ska resa nagonstans ar det ratt skont att veta att det faktiskt kommer komma en buss. Det gor det inte alltid.
Man maste alltid resa dagen innan for att vara pa den sakra sidan. Sa nar det ar dags for min hemresa den 19e december kl 20.00  maste jag lamna byn innan kl 06.00 den 18e. Och da har jag ca 23 mil till flygplatsen :)

Vi hade alltsa satt sikte pa Cape Coast den har veckan! Det ar 4 timmars resa fran Kumasi och var vart ett besok! Vi ska aka tillbaka tid den sista veckan och besoka naturreseravat och lite andra sevardheter. Darfor tog vi verkligen bara en slappvecka nu! Ett slottsbesok hann vi dock med!
Det var valdigt intressant att fa se Cape Cost Castle; ett fort engelsmannen holl till i da de hade makten over Ghana (vilket ar anledningen till att vi klarar oss med engelskan har!). Till fortet togs mangder av afrikaner som skulle skeppas vidare till b.la Amerika som slavar. Vi besokte kallarrummen dar de holls inlasta i vantan pa att batarna skulle komma och hamta dom. Det var sma rum med sma gluggar som skulle fungera som "ventilation", dar holls dom i upp till tva manader utan att slappas ut en enda gang, i de sma rummen kunde det vara flera hundra manniskor och dom fick inte tvatta sig, de gjorde sina behov pa golven, de fick slass om maten och 30% av dom dog dar nere, och fick lange ligga kvar doda.
Jag riktigt kunde kanna lukten nar jag gick runt dar nere! Fruktansvart men faschinerande!

Nar vi gick av bussen hade vi inte en aning om vart vi skulle. Sa vi fick helt enkelt be en taxichauffor kora oss nagonstans dar vi kunde bo: Bra men billigt och nara havet!

Vi tankte borja med en natt dar och sen byta guesthouse nar vi orienterat oss lite battre. Men vi bestamde oss for att stanna. Havet var precis utanfor dorren och alldeles lagomt!


Tyvarr verkar manniskorna har inte forsta vilken guldgruva deras kustremsa ar! Dom skulle kunna tjanta multum pa de dar milen av sandstrand som dom har. Men istallet anvander dom storre delen av den som soptipp. Det var riktigt trist att se! All fin sand, alla palmer. Allting forstordes av hogarna av sopor och smuts.

Men vi tog en taxi och hittade en strandbit som dom anda tagit vara pa. Den lag precis vid slottet och det fanns en strandrestaurang och dar spenderade vi vara dagar. Vattnet var rent, fint och inte ens avsvalkande! :)


Lite priser:


Bussresa med STC Kumasi- Cape Coast: 45 kr
Boende vid havet/natt/person: 45 kr
Varm maltid: 30 kr

Jag gillade verkligen Cape Coast. Alldeles lagomt stor stad. Vill man koppla av vid havet gar det jattebra bara man hittar bort fran soptipparna :) C C ar battre an Accra. Mycket sevardheter om man tar sig tid till det! :)
I december aker vi tillbaka!


Kommentarer
Postat av: annika

Hej vill bara säga att vi längtar efter dig.

Kram Annika o Thomas

2008-10-21 @ 18:15:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0